یکی از اهداف هر فعالیت اقتصادی کسب درآمد است که برخی به ثروت هم از آن نام میبرند اما تعریف واقعی ثروت چیست و از چه شیوه های مدیریتی میتوان بدان دست یافت . راه های جلوگیری از مفاسد اقتصادی چیست و چگونه میتوان با آن برخورد کرد تا زمینه رشد سالم فعالیتهای مولّد و اشتغال زا فراهم گردد؟ درهمین خصوص مصاحبه ای با رسول دانیال زاده یکی از کارآفرینان برتر در صنعت فولاد بعمل آمده است.
سوال : تعریف شما از ثروت چیست و چندمین ثروتمند ایران هستید ؟
رسول دانیال زاده: ثروت مجموعه ای از دارایی های مشهود و نامشهود است که هم جنبه معنوی و هم جنبه مادی دارد . شاید برخی پول را معادل ثروت درنظر بگیرند اما در نقطه مقابل، برخی هم ثروت را شامل ویژگیهایی همچون تعهد، وفاداری، وطن دوستی ، قانونمداری ، توانمندهای دانشی و مدیریتی و مواردی از این دست میدانند . بسته به این است که ثروت را چه تعریف کنید . تعریف من از ثروت با پول متفاوت است چون این نوع از دارایی را صرفاً وسیله ای برای کسب رضایتمندی واقعی که جنبه ای کاملاً احساسی و معنوی دارد ، میدانم . بسیاری از دارایی ها هستند که با هیچ پولی بدست نمی آیند و باید برای کسب آنها تلاش فراوان کرد و قدرشان را دانست . با این نگاه ، مهمترین دارایی ام نعمت سلامتی و وجود همسر و فرزندانم است که بزرگترین ثروت من محسوب میشوند. از طرف دیگر تلاش چهل و اندی ساله من در صنعت فولاد که با رنج و مشقت فراوان توأم بوده است دست آوردهای معنوی بسیاری همراه داشته که با هیچ ثروت مادی قابل مقایسه نیست . در طی این سالها که موفق به کارآفرینی در حوزه فولاد شده ام ، هزاران نفر در این کسب و کار اشتغال پیدا کرده اند . هم اکنون تعداد شاغلین در گروه شرکتهایم به بیش از 5000 نفر رسیده که با جمع اعضای خانوده هاشان حدود 20 هزار نفر میشوند. این عائله 20 هزار نفری هم ثروت من است . نقش داشتن در استمرار تولید و تامین مواد اولیه بیش از 400 شرکت در صنایع پایین دستی که هر کدام چندین نفر را بخود مشغول کرده اند ، حظّی است که با هیچ پولی جایگزین نمیشود . همانطور که گفتم پول ابزاری بیش نیست و می آید و می رود و برای کسی نمی ماند چراکه در آخر ، وارث اصلی خداست. مرحوم پدرم همواره میگفت این دنیا نوبتی¬ست بکوشید تا نوبت خود را به بهترین شکل طی نمایید. من هم باور دارم چه خوب است این نوبت به توسعه صنعت و رشد تولید و استمرار اشتغال پایدار بگذرد . هیچ چیزی تاکنون به اندازه لبخند رضایت یک کارگر زحمتکش مرا خوشنود نکرده است . این بالاترین حدّ رضایتمندی است که تاکنون تجربه کرده ام و امیدوارم تا توان دارم به این راه ادامه دهم . اما در خصوص بخش دوم سواتان که چندمین ثرومند ایران هستم باید بگویم ؛ هرگز در مقام قیاس دارایی های مادی خود با کسی نبوده ام. عمیقاً اعتقاد دارم ثروتمندتر کسی است که آثار ماندگار بیشتری از خود بجای گذاشته و خدمت مفیدتری به مردم کرده باشد. بدانید که خدا ، وجدان ، تاریخ و مردم قضاوت خواهند کرد .
سوال : شرکتهای خود را با چه سبکی مدیریت میکنید؟
رسول دانیال زاده: اصولاً مدیریت یک بنگاه بزرگ صنعتی و اقتصادی کار ساده ای نیست و به مدیری نیاز دارد که توان رهبری تاثیرگذار داشته تا ضمن توجه به چشم انداز صنعت و اهداف کسب و کار، بطور مسئولانه قدرتِ تصمیم گیری صحیح ، دقیق و سریع برای اجرای هر چه بهتر ماموریتها را داشته باشد . تامین سرمایه در گردش مکفی ، تامین بموقع مواد اولیه ، تعهد تامین پیوسته مواد اولیه¬ی تعداد زیادی از صنایع پایین دستی، پیچیدگیهای فرآیند تولید، تعداد بالای کارکنان و دغدغه پرداخت بموقع حقوق و مزایای آنان بخشی از چالشهایی است که همواره در مدیریت شرکتها با آنها روبرو هستیم . یکی از اصلی¬ترین کارها ، ایجاد تعادل بین دو بال اصلی تولید و فروش و البته رشد متوازن و همزمان این دو بال است . از ابتدای شروع فعالیت کاری ام سعی کرده ام روحیه خودانظباطی را تقویت و به همکارانم منتقل کنم چون اعتقاد دارم اگر این پدیده به یکی از مولفه های فرهنگ سازمانی تبدیل شود عامل موثری در کسب موفقیت است. حسب همین ملاحظه ، تعامل نزدیکی با بدنه مدیریتی و کارشناسی مجموعه ها از طریق برگزاری جلسات منظم کاری داشته و نقطه نظرات کارشناسی آنها به دقت شنیده تا در راستای اجرای بهتر امور بکار ببندم . علاوه بر این، طی جلساتی که با کارگروه های مختلف شرکتها و کارخانجات برگزار میشود ، در جریان ریز همه فعالیتها قرار گرفته و بر روند پیشرفت اهداف ، مطابق برنامه ها ، نظارت دقیق دارم . قابل توجه است که همیشه در خلال این جلسات هم ، هر طرح و ایده خلاقانه ای که منجر به بهبود امور گردد مورد توجه و استقبال و البته تشویق قرار گرفته است. چرخش مدیریتی و مهارت افزایی مدیران در بخش های مختلف و جوان گرایی نیز یکی دیگر از روشهایی است که همیشه از آن بهره جسته ام. بطوریکه اغلب نیروها، مهارتهایی چند منظوره دارند . از طرف دیگر مانعی برای رشد افراد نیستم. چه بسا تعداد زیادی از همکاران سابق من ، هم اکنون صاحبان کسب و کار جدید خود شده و با راه اندازی واحدهای صنعتی به تولید و اشتغال کشور کمک کرده و این بار در قالب شخصیتی مستقل با مجموعه های تحت مدیریت بنده در تعامل هستند و از این بابت حس رضایت و خوشحالی دارم و خدا را شاکرم . از سویی دیگر علاقه زیادی به توسعه دارم و توسعه را عامل پویایی میدانم . از همان ابتدای شروع فعالیت صنعتی به یاد ندارم روزی باشد که طرح جدیدی برای توسعه فعالیتها نداشته باشم . سازمان کاری و تیم همکاران من هم با این شیوه کاملاً خو گرفته و اغلب همزمان با پیشبرد امور جاری ، دستی هم در اجرای طرحهای توسعه ایی دارند.
سوال: با توجه به نیاز این صنعت به تعامل با صاحبان صنایع در کشورهای مختلف چه زبانهایی را بلد هستید ؟
رسول دانیال زاده : اصطلاحی داریم که میگوید هر زبان جدید یک زندگی جدید است . در دنیای کنونی دانستن زبان بعنوان یک ابزار تعاملی، ضرورتی اجتناب ناپذیر است . حسب همین ضرورت ، از سالیان گذشته که بخشی از فعالیتهای صنعتی خود را در کشور آلمان شروع کردم به زبان آلمانی مسلط شدم . به زبان انگلیسی هم اشراف دارم.
سوال : یکی از دغدغه های امروز پدیده فساد اقتصادیست . به نظر شما راه جلوگیری از مفاسد اقتصادی چیست و چطور میتوان با آن برخورد کرد ؟
رسول دانیال زاده: پاسخ به این سوال فقط یک کلمه و آن نیز شفافیت است. هر فعالیت غیر شفافی شائبه به همراه دارد. البته این شفافیت دو سو دارد . از یک طرف میبایست عملکرد فعّالین اقتصادی در بستری کاملاً شفاف ثبت شود و از سوی دیگر قوانین و مقرارت موجب سردرگمی و بلاتکلیفی این فعّالین نگردد. در همه جای دنیا علاوه بر قوانین و مقررات شفاف ، برای رصد فعالیتهای اقتصادی نیز مکانیزمهای نظارتی دقیقی طراحی شده است . در کشور ما هم این مکانیزیمهای نظارتی در شرکتهای بورسی پیش بینی شده است. لذا یکی از راه کارها ، ایجاد اهرم های نظارتی قدرتمند در کنار زمینه سازی برای تسهیل ورود شرکتها به بورس میتواند باشد . شناسایی و برخورد با متخلفین هم با تمهیدی که قانون گذار پیش بینی کرده ممکن خواهد شد . تمهیدی که صرفاً ناظر بر عملکرد فعلی شرکتها نبوده بلکه این قابلیت را داشته باشد تا از ابتدا ، امکان و اجازه شکل گیری تخلف را ندهد.